Щитові електровимірювальні прилади

Щитові електровимірювальні прилади використовуються для вимірювання електричних параметрів кола в мережах постійного та змінного струму. За способом відображення інформації вони можуть бути цифровими або стрілочними.

Більшість стрілочних щитових приладів має клас точності 1,5. Випускаються стрілочні прилади в щитовому виконанні і з класом вище 1, але, як правило, здійснювати точні вимірювання, використовуючи стрілочний прилад, недоцільно.

Конструктивно стрілочні прилади бувають різних систем: магнітоелектричної, електромагнітної, електродинамічної, феродинамічної, індукційної та теплової.

Прилади магнітоелектричної системи більш чутливі і точні, не чутливі до зміни магнітних полів та температури, мають малу споживану потужність, але, з іншого боку, погано переносять перевантаження струму. Завдяки всім цим перевагам прилади саме цієї системи отримали найширше розповсюдження. В загальному обсязі випуску прилади цієї системи займають більше 60%.

Відносна простота будови електромагнітної системи та відсутність в них струмовідних рухомих частин дає можливість виготовляти прилади, стійкі до перевантажень. До недоліків цих приладів відносять залежність показників від зовнішніх магнітних полів.

В останні роки на ринку СНД почали масово з`являтися малогабаритні щитові цифрові прилади. Спочатку це була продукція закордонних виробників, а вітчизняні підприємства випускали стрілочні прилади. Тільки за п`ять років щитові цифрові прилади стали випускатися в країнах СНД, а саме: цифровий амперметр, цифровий варметр, цифровий ватметр (як на фотографії ), цифровий вольтметр, цифровий фазометр, цифровий частотомір та інші.

Цифрові прилади є перспективним напрямом розвитку електровимірювальної техніки. За невеликим винятком, вони повністю можуть замінити аналогових попередників. Вони зручніші при експлуатації і наглядному визначенні виміряного значення.

Функціонально всі прилади цього класу діляться на п’ять груп.

До першої групи відносять найпростіші вироби, які є невід`ємною частиною всіх цифрових приладів – це індикаторні панелі, що відображають цифрове значення величини на вході.

Друга група – це електровимірювальні прилади, призначені для вимірювання струму, напруги, частоти, фази, потужності. Ці прилади за використанням аналогічні до стрілкових, які широко використовуються в розприділювальних шафах, щитах, зарядних пристроях та зварювальному обладнанні.

Третя група – вимірювачі природних сигналів: рівню, температури, тиску. За будовою прилади цієї групи нагадують електровимірювальні і відрізняються тим, що обробляють сигнали термоопору, термопар, тензодатчиків тощо, тобто містять нормувальний перетворювач.

До четвертої групи входять одноканальні та багатоканальні регулятори. Ці прилади призначені для регулювання технологічного процесу.

П`ята група представлена різноманітними мікропроцесорними таймерами з прив`язкою до реального часу, реле часу, лічильниками імпульсів.

Всі перераховані прилади мають індикаторну панель і відрізняються вхідними колами (АЦП, нормалізатори сигналів, кварцеві датчики часу) та додатковими можливостями обробки вимірюваної величини.

Щитові прилади широко застосовуються в енергетиці, зв`язку, промисловості, в науково-дослідницькій діяльності, медицині та побуті